The Underground Youth Orchestra: Πρόγραμμα καλλιτεχνικής περιόδου 2021 – 2022

Η Underground Youth Orchestra επανέρχεται δυναμικά και παρουσιάζει με αισιοδοξία ένα πλούσιο πρόγραμμα για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο. Συνεχίζοντας τον κύκλο συναυλιών της «UYO EuroConcerts» με μετακλήσεις καλλιτεχνών από το εξωτερικό, η Ορχήστρα συμπράττει με σημαντικούς εκπροσώπους της παγκόσμιας κλασικής μουσικής σκηνής, όπως οι αρχιμουσικοί Garrett Keast, Justus Frantz, Αναστάσιος Συμεωνίδης και Μιχάλης Οικονόμου, ο βιολονίστας Wolfgang Schröder, η σοπράνο Marisol Montalvo, ο τσελίστας Johannes Przygodda, το τρίο Clara Haskil. Κορυφαία στιγμή αναμένεται η συνεργασία με τον μαέστρο Christoph Eschenbach.

Στο πλαίσιο των δράσεων της UYO, περιλαμβάνονται masterclasses από τους βιολονίστες Olga Holdroff, Wolfgang Schröder και τον τσελίστα Martin Smith, συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου (UDK), το Julius Stern Institute και την Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα του Mannheim, καθώς και ηχογραφήσεις για το εικαστικό έργο ”The Cargo Project” και μουσική για το Εθνικό Θέατρο.
Επιπλέον, για το διάστημα Οκτωβρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, η Ορχήστρα έχει αναλάβει την οργάνωση και παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (7/11 και 5/12/2021, 9/01 και 23/01/2022).

Το πρόγραμμα αναλυτικά:
5-6/11/2021|Μέγαρο Μουσικής
Masterclass με την Olga Holdroff, βιολί
29/11/2021| Μέγαρο Μουσικής
Ο Μιχάλης Οικονόμου διευθύνει την UYO
Σολίστ: Wolfgang Schroeder, βιολί
30/11 & 1/12/21 | Μέγαρο Μουσικής
Masterclasses
Wolfgang Schroeder, βιολί
Martin Smith, βιολοντσέλο
22/01/2022 | Μέγαρο Μουσικής
Ο Garrett Keast διευθύνει την UYO
Σολίστ: Μαρίνα Ηλιάδου, βιολί – Ματέο Σεστάνη, τσέλο – Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, πιάνο
12/03/2022 | Μέγαρο Μουσικής
Συναυλία με την σοπράνο Marisol Montalvo.
Διεύθυνση Κώστας Ηλιάδης
16/05/2022 | Μέγαρο Μουσικής
Ο Justus Frantz διευθύνει την UYO
Σολίστ: Jujuscha Frantz, πιάνο

Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Η Underground Youth Orchestra μετά από δεκαετή καλλιτεχνική παρουσία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες νεανικές συμφωνικές ορχήστρες στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό, συνεργαζόμενη με γερμανικά πανεπιστήμια και
φορείς. Το 2019, μετά από τιμητική πρόσκληση, συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Young Euro Classic, πρόσκληση που δόθηκε για πρώτη φορά σε ελληνική νεανική συμφωνική ορχήστρα. Στόχος της Underground Youth Orchestra είναι να προσφέρει σε νέους ταλαντούχους μουσικούς την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στην ορχηστρική τέχνη συμμετέχοντας σε υψηλού επιπέδου συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με διάσημους μαέστρους και σολίστ. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα καλλιτεχνικής εξέλιξης των ταλαντούχων μελών της μέσα από την σολιστική εμφάνιση τους με την ορχήστρα και την συμμετοχή τους σε masterclasses με επιλεγμένους καθηγητές από την Ευρώπη.

Η UYO εξασφαλίζει την δωρεάν συμμετοχή των μελών της στα καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα της. Πιστοποιώντας την συμμετοχή των μελών της στις δράσεις της, συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω εκπαιδευτική εξέλιξη των ταλαντούχων μουσικών στο εξωτερικό. Οι πρόβες της ορχήστρας γίνονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συντονίζονται από την εκπαιδευτική ομάδα της ορχήστρας, η οποία εξασφαλίζει την υψηλού επιπέδου προετοιμασία. Αποτελείται από τους διακεκριμένους καθηγητές με ενεργή δράση στις
ορχήστρες:
 Φραντς Σεστάνι (Ορχήστρα Academica) υπεύθυνος καθηγητής εγχόρδων
 Κώστας Σίσκος (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών) υπεύθυνος καθηγητής χάλκινων πνευστών
 Μιχάλης Ραμός (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών) υπεύθυνος καθηγητής ξύλινων πνευστών
 Μαρίνος Τρανουδάκης (Ορχήστρα Ε.Λ.Σ) υπεύθυνος καθηγητής κρουστών
Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας είναι ο Κώστας Ηλιάδης.

Η UYO εκτός από την καλλιτεχνική της δράση αναπτύσσει ένα σύνθετο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το UYONetwork, με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση της ορχηστρικής τέχνης. Καρπός αυτής της προσπάθειας είναι η ίδρυση της Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας Χαλανδρίου, που έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου. Μέσα στην δεκαετή παρουσία της ορχήστρας, η οποία ξεκίνησε από ένα υπόγειο (εξ ου και
το όνομα της), η ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 80 συναυλίες στην Αθήνα, άλλες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Η UYO έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μαέστρους (Christoph Eschenbach, Catherine Larsen-Maguire, Garrett Keast, Αναστάσιο Συμεωνίδη, Μιχάλη Οικονόμου) καθώς και καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες (Έλλη Πασπαλά, Μαρία Φαραντούρη, Δήμητρα Γαλάνη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμο Μουμούρη, Άκη Σακελλαρίου).

Στο εξωτερικό συνεργάστηκε και έδωσε συναυλίες στο Πανεπιστήμιο του Tübingen και στο Βερολίνο στο Πανεπιστήμιο Τεχνών σε συνεργασία με το Julius Stern Institute. Το 2019 προσκαλείται στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Young Euro Classic στο Βερολίνο. Τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ για την συγκεκριμένη χρονιά ήταν η Ελλάδα και την συναυλία διηύθυνε ο διάσημος αρχιμουσικός Christoph Eschenbach. Στις παλαιότερες εμφανίσεις της περιλαμβάνονται: Η συναυλία στην Αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής. Η συμμετοχή της στις εκδηλώσεις Αφής της Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στην Αρχαία Ολυμπία. Η συμμετοχή της στις εκδηλώσεις «Η Νύχτα Μέρα» των εγκαινίων του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Η συμμετοχή της στην ηχογράφηση και το videoclip του τραγουδιού “I Love Athens” με την Έλλη Πασπαλά. Η συμμετοχή της στον εορτασμό των 25 χρόνων από την Ένωση των δύο Γερμανιών, που οργανώθηκε από την Γερμανική Πρεσβεία. Συμμετείχε στις συναυλίες «Στον Κήπο του Μεγάρου 2016» που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής. Συμμετείχε στην συμφωνική σκηνική Μπαλάντα «Τραγουδώντας την Γέρμα» του F.G. Lorca, καθώς και στην παράσταση “LlawFall” σε σκηνοθεσία του Μάξιμου Μουμούρη, με μουσική Pink Floyd, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης.

Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο CD με τίτλο “THE UNDERGROUND YOUTH ORCHESTRA LIVE” με ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες που έχει δώσει η Ορχήστρα. Η Underground Youth Orchestra έχει την τιμή να υποστηρίζεται και να τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και κοινωφελή ιδρύματα του εξωτερικού. Μετά την ανακήρυξη της ορχήστρας ως Greek Ambassador από τον ΕΟΤ στην καμπάνια του για τον Ελληνικό τουρισμό το 2020, τελεί και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Τις δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος στηρίζει σαν χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ και το Τρίτο Πρόγραμμα.