“Τεχνητή Νοημοσύνη”: Έκθεση του Μάνθου Σαντοριναίου

έκθεση – εγκατάσταση -αφηγηματικό ψηφιακό περιβάλλον – συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη – συζήτηση για τη σύγχρονη Τέχνη στον παλιό κινηματογράφο ΑΛΦΑΒΙΛ – στο κτήριο του θεάτρου Φούρνος

Εγκαίνια έκθεσης 15 Δεκεμβρίου
Από 15 Δεκεμβρίου 2021 έως 8 Ιανουαρίου 2022
Ώρες: 12:00- 15:00 και 18:00-20:30

Ο Μάνθος Σαντοριναίος, μετά από μια μεγάλη περίοδο έρευνας, παρουσιάζει μία ατομική έκθεση – εγκατάσταση – αφηγηματικό περιβάλλον, στον παλιό κινηματογράφο Άλφαβιλ, στο κτήριο του Θεάτρου Φούρνος.
Το θέμα της έκθεσης προκύπτει από την πολύχρονη σχέση και έρευνα του καλλιτέχνη με την ψηφιακή τεχνολογία και την άποψή του για τη δημιουργική αξιοποίησή της από τον οποιοδήποτε – οποιαδήποτε, αφού αποτελεί ένα σύγχρονο, ισχυρό, δημιουργικό εργαλείο προσιτό πλέον προς όλους –ες.

Ο γενικός τίτλος της έκθεσης είναι ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ αφού η λέξη «τεχνητή», με πολύ μικρά γράμματα σχεδόν εξαφανίζεται.
Σε όλους τους χώρους ενός εγκαταλελειμμένου κινηματογράφου δημιουργείται ένα εικονικό και ταυτόχρονα αφηγηματικό περιβάλλον όπου ο επισκέπτης εντάσσεται μέσα σε αυτό, επικοινωνεί (διαδρά) με τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα, ενώ παράλληλα οδηγεί τη δράση πολλών έργων. Ο στόχος της έκθεσης είναι η ένταξη των επισκεπτών στο έργο.
Το προηγμένο αυτό περιβάλλον, αξιοποιεί το χώρο στον οποίο υπήρξε ο κινηματογράφος Άλφαβιλ, το όνομα του οποίου είναι δανεισμένο από την ομώνυμη ταινία Alphaville του Jean-Luc Godard (Ζαν-Λυκ Γκοντάρ). Η ταινία κυκλοφόρησε το 1965 και περιέγραφε μια δυστοπική Πόλη ελεγχόμενη από τον υπερυπολογιστή Α 60 (Alpha Ville = η Πόλη Άλφα). Το όνομα αυτό έδωσε στον κινηματογράφο η οικογένεια κινηματογραφιστών Στεργιάκη η οποία λειτούργησε τον χώρο για περίπου τρεις δεκαετίες.
Αυτή η συγκυρία δίνει το έναυσμα για να δημιουργηθούν, μεταφορικά, με τη συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας, στοιχεία, σκέψεις και ερωτηματικά για τις πόλεις που ζούμε 56 χρόνια μετά την προβολή της ταινίας.

Σήμερα η ψηφιακή τεχνολογία θυμίζει ένα προμηθεϊκό δώρο του οποίου ένα μεγάλο μέρος διατίθεται δωρεάν. Είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να δημιουργήσει τον δικό του ελεύθερο κόσμο ενάντια σε κάθε παράλογη εξουσία. Η διάσταση αυτή έχει δείξει θετικά δείγματα σε σχέση με τις κοινότητες που αναπτύσσονται και δρουν με την βοήθεια της τεχνολογίας. Η ιδέα αυτή χαρακτηρίζεται από τη φράση που υπάρχει στον χώρο της έκθεσης που αναφέρει: «Για να διεκδικήσεις έναν καλύτερο κόσμο πρέπει πρώτα να τον φαντασθείς». Στο ευφυές σενάριο της ταινίας Άλφαβιλ, ο Γκοντάρ προσπαθεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον θεατή και να τον προειδοποιήσει για τα δεινά τα οποία μπορεί να φέρει ο κακός χειρισμός της μηχανής από τον άνθρωπο Στη Νέα Άλφαβιλ η μηχανή ρωτάει τους ίδιους επισκέπτες για το μέλλον;

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ και συμμετοχή του κοινού στην αίθουσα του ΦΟΥΡΝΟΥ και στο διαδίκτυο

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις στην αίθουσα του Θεάτρου Φούρνος, οι οποίες θα πλαισιώνουν το έργο και θα παράγουν ένα νέο υλικό σκέψεων, διαλόγων και προτάσεων. Ημερίδα – συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη – Ημερίδα συζήτηση για τη σύγχρονη τέχνη. Επίσης θα ανακοινώνονται στα κοινωνικά δίκτυα δράσεις με τη συμμετοχή του κοινού.
Βασική εκδήλωση είναι η συνάντηση-συζήτηση για τη θεματική Νοημοσύνη – λογική και δημιουργήματα. Στοχασμοί για το «τεχνητό» και την Τέχνη στον Άνθρωπο η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 στις 18.00 – 20.30 Θα περιλαμβάνει δύο ενότητες:
Α! Τεχνητή νοημοσύνη ή η εξέλιξη της σχέσης ανθρώπου – μηχανής και
Β! Η θέσμιση της τέχνης στην μεταψηφιακή εποχή

Τη συνάντηση προλογίζει και συντονίζει ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ο Μάνθος Σαντοριναίος τοποθετεί την προβληματική και τα ερωτήματα τα οποία ολοκληρώθηκαν κατά την προετοιμασία και ανάπτυξη της έκθεσης. Συμμετέχουν επίσης: ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γιώργος Καρυδάκης, Συντονιστής της Ερευνητικής ομάδας Ευφυούς Αλληλεπίδρασης του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Δρ. Σταυρούλα Ζώη, μέλος ΕΔιΠ της ΑΣΚΤ και διδάσκουσα του εργαστηριακού μαθήματος Πολυμέσα, η σκηνοθέτις και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Εύα Στεφανή και ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Θανάσης Μουτσόπουλος, επιμελητής εκθέσεων και συγγραφέας. Η εκδήλωση θα κλείσει με συζήτηση μεταξύ των ομιλητών των δύο ενοτήτων και του κοινού.

Παραγωγή της έκθεσης
Η ομάδα του Φούρνου
Ντοντό Σαντοριναίου
Μυρτώ Καμβύση
Αριάδνη Φυτοπούλου
Αποστόλης Τσατσάκος

Η δημιουργική ομάδα που συμμετείχε στο έργο
Σταυρούλα Ζώη ΕδιΠ (υπεύθυνη διδάσκουσα εργαστηρίου Πολυμέσων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, επόπτης: Βασίλης Βλασταράς, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΣΚΤ )
Γιώργος Καρυδάκης Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Υπεύθυνος Ερευνητικής Ομάδας Ευφυούς Αλληλεπίδρασης, Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων Με την συμμετοχή των Αλεξανδρίδη Γιώργο, Post doc, Μιχαλάκης Κώστας, Υπ. Διδ,
Τριχόπουλος Γιώργος, Υπ. Διδ, Αλιπράντης Γιάννης, Υπ. Διδ Άρτεμις Θεοδωρίδη Αρχιτέκτων – σκηνογράφος
Αποστόλης Τσατσάκος Σχεδιαστής φώτων
Γιώργος Αποστολάκος Καλλιτέχνης νέων μέσων – Μουσικός
Σοφιαλένα Ξεζονάκη Καλλιτέχνης νέων μέσων – γραφίστρια
Κατασκευές: Θανάσης Θαλασσινός
Γενικές εργασίες : Γιώργος Κολοβός, Χρύσα Κατσούλη
Αριάδνη Φυτοπούλου :φωτογραφίσεις
Επεξεργασία βιβλίου :Βάσω Αβραμοπούλου

«Η υπόσταση της γης αλλάζει για ακόμα μια φορά… όμως, συμβαίνει για πρώτη φορά κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για έναν παρατηρητή. Έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει δυνατότητες που μέχρι τώρα προορίζονταν για ένα περιορισμένο αριθμό ατόμων ενώ από την άλλη μεριά, η ζωή του δεν κινδυνεύει όπως γινόταν σε προηγούμενες εποχές. Για όλα υπάρχει άπλετος χώρος. Κάθε άνθρωπος πλέον, έχει το δικαίωμα να βλέπει τον πλανήτη στον οποίο κατοικεί μέσα από το μάτι του Θεού (google earth), να ταξιδεύει εικονικά σε όλα τα μήκη και πλάτη έχοντας πλήρη επαφή με τα πράγματα που υπάρχουν εκεί, να επισκέπτεται μουσεία, ερευνητικά κέντρα και βιβλιοθήκες αλλά και μεγάλα καταστήματα, να παρακολουθεί δωρεάν μαθήματα σε πανεπιστήμια, να συναντά κόσμο, σχολές, ομάδες, άτομα με τα ίδια προβλήματα με αυτήν/αυτόν, να συζητά και να σκέφτεται μέσα από φιλικά δίκτυα τα οποία τον υποστηρίζουν. Να παράγει ο ίδιος νέους μηχανισμούς και γνώση και να την διαχέει σε όλο τον κόσμο.
Η γη δεν έχει καμιά σχέση με τη γη των προηγουμένων αιώνων. Αξίζει, λοιπόν, να έχει μια καλύτερη εξέλιξη και είναι εύκολο να
πραγματοποιηθεί, αρκεί να υπάρξει το εργαλείο έρευνας που θα την περιγράψει …. και αυτό μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε…»
Μάνθος Σαντοριναίος

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ