Συνέντευξη με τον ζωγράφο Αλέξανδρο Κατηγούδη [TOC-hub εικαστικά]

Στο πλαίσιο της δράσης TOC-hub – κυψέλη νέων καλλιτεχνών γνωρίζουμε:
Αλέξανδρος Κατηγούδης (al3Χ!)
Ζωγράφος

Αν σου ζητούσα να μου παρουσιάσεις εκείνο το έργο με την μεγαλύτερη συναισθηματική εμπλοκή ποιο θα ήταν και γιατί;
Δεν υπάρχει ούτε ένα έργο χωρίς συναισθηματική εμπλοκή. Το συναίσθημα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή μου. Άλλωστε mind thinks, heart knows. Παρόλα αυτά θα πω το Promises. Η απραγματοποίητη υπόσχεση θα κάνει περισσότερη ζημιά στον εαυτό σου, παρά σ’ εκείνον που την έδωσες. Είμαι άνθρωπος που λατρεύω να κρατάω το λόγο μου, ΟΚ αντιλαμβάνομαι ότι μερικές φορές δεν έχουμε τη δύναμη και την εξουσία να τηρούμε τις υποσχέσεις μας, όμως πάντα μπορούμε να μην τις δίνουμε. Μπορώ να σου μιλάω όλη μέρα για υποσχέσεις χαχαχαχα

Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου με τρεις λέξεις
Ψύχραιμος, ακέραιος, δίκαιος

Το βασικό σου ελάττωμα είναι
Δεν είμαι κόλακας. Δυστυχώς η ευτυχώς έχω δει πολλούς από αυτούς να προοδεύουν.

Τι απεχθάνεσαι περισσότερο από όλα;
Θα ακουστεί cliché αλλά δεν αντέχω τα ψέματα. Επίσης μη με προδώσεις γιατί θα δημιουργήσεις ένα τέρας.

Τι εκτιμάς περισσότερο στους φίλους σου;
Εκτιμώ το γεγονός ότι δε διστάζουν να μοιραστούν, ξέρουν να ακούν, μου λένε πότε κάνω λάθος, με προστατεύουν ακόμα και αν έρχονται σε δύσκολη θέση, χαίρονται με τη χαρά μου κτλ.

Ποιοι είναι οι ήρωές σου σήμερα;
Είναι αυτοί που θα δείξουν αυτοθυσία, αυτοί που με κουράγιο και αξιοπρέπεια θα υποστηρίξουν αυτό που πραγματικά πιστεύουν. Σίγουρα δεν είναι οι πρωταγωνιστές ενός μύθου η θρύλου, είναι οι καθημερινοί άνθρωποι.

Πότε ξεκινάς να ζωγραφίζεις;
Ξεκίνησα στο δημοτικό, δεν θυμάμαι ακριβώς την ηλικία που είχα. Έκανα μαθήματα ζωγραφικής…ήταν late 80s.

Με ποια θέματα καταπιάνεσαι;
Εμπνέομαι από τις ανθρώπινες σχέσεις και αλληλεπιδράσεις. Επίσης με απασχολούν κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.

Έχεις φόρμα;
Μια φόρμα μπορεί να είναι απλή ή περίπλοκη, συγκεκριμένη ή ασαφής, ήπια ή αιχμηρή, αφηρημένη ή περιγραφική. Δεν έχω…μάλλον… χαχαχα

Πώς βιώνεις την ζωγραφική κοινότητα της Ελλάδας; Ποιες ομοιότητες έχει με την Αμερική;
Νομίζω είναι λίγο κλειστή κοινότητα. Βέβαια δεν παραπονιέμαι με έχει αγκαλιάσει. Όσον αφορά τις ομοιότητες με την Αμερική…Καμία.

Σαν καλλιτέχνης πως βλέπεις το σήμερα; Με τι χρώματα θα ζωγράφιζες την Ελλάδα;
Μια χαρά, μαθαίνω καινούρια πράγματα και μου αρέσει. Αυτή πρέπει να είναι η τρίτη θητεία μου στην Ελλάδα. Έχω έρθει πίσω ωριμότερος, σοφότερος, ορμητικότερος έτοιμος να απολαύσω τα καλά και να αφουγκραστώ τα άσχημα. Την Ελλάδα θέλω να τη βλέπω μπλε. Ήρεμη, απαλή και αληθινή.

Mini bio
Ο Αλέξανδρος (al3X!) Κατηγουδης γεννήθηκε στο Χιούστον του Τέξας και σήμερα κατοικεί στην Αθήνα. Συμμετείχε με επιτυχία στο Art Basel Miami 2018 & 2019, στο Paros-Aegean Blue 2020 και σε αρκετά Wynwood Art Walks. Έργα του εκτέθηκαν στο Stellar Cutz Barbershop & Art Gallery και στο Sculpted Studios στην περιοχή τέχνης Wynwood στο Miami. Σήμερα μπορείτε να δείτε και να αγοράσετε έργα του από το Barrett στην περιοχή του Ψυρρή.

Contact details
Website: www.alexkatig.com
Instagram: alxktg

-Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από την παραγωγό του TOC-Radio Στέισυ Λεονδή, στο πλαίσιο της νέας δράσης TOC-hub – βήμα έκφρασης για νέους καλλιτέχνες-