Συνέντευξη με τον Ρήγα Σκεπετάρη [TOC-hub μουσική]

Στο πλαίσιο της δράσης TOC-hub – κυψέλη νέων καλλιτεχνών γνωρίζουμε:
Ρήγας Σκεπετάρης, μουσικός και ηθοποιός 

Ποια πιστεύεις ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στον καλλιτεχνικό χώρο αυτήν την περίοδο;
Η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά την επιβίωση των καλλιτεχνών, σε φυσικό αλλά ακόμη και δημιουργικό επίπεδο.

Ποια είναι η ψυχική σου διάθεση τώρα;
Όλο αυτό το διάστημα βασικό μου μέλημα είναι να προστατεύω την ψυχική μου διάθεση. Περιορίζω τις αρνητικές σκέψεις και αυξάνω την αισιοδοξία.

Πώς βιώνεις και πώς «μεταβολίζεις» τη συνθήκη της πανδημίας και των lockdown προσωπικά και καλλιτεχνικά;
Δημιουργώ αρκετά, προσπαθώ να μην σκορπάω το χρόνο μου και να εξελίσσομαι.

Με ποια κριτήρια επιλέγεις τις συνεργασίες σου;
Με το να νιώσω πηγαία κάποιον, σε ανθρώπινο και δημιουργικό επίπεδο. Να καταλάβω σε κάποιο βαθμό δηλαδή, το ποιος είναι και πως δημιουργεί. Εφόσον υπάρξει αμοιβαία κατανόηση και σεβασμός, εάν εμπνευστώ εγώ ή αυτός το πως και το που, μπορούμε να συνυπάρξουμε, τότε είναι πολύ πιθανό το να συνεργαστούμε.

Ποια είναι τα βασικά θέματα που διαπερνούν τη μουσική σου;
Δεν έχω σταθερή θεματολογία, κινούμαι ανάλογα με τα ερεθίσματα και την έμπνευση, που μπορεί να υπάρξει ανά πάσα στιγμή.

Αν το 2020 ήταν είδος μουσικής, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;
Νομίζω θα ήταν μία μίξη. Hardcore με ψυχεδέλεια και παρεμβάσεις εκκλησιαστικής μουσικής.

Τι σου δίνει ελπίδα;
Όταν βλέπω μαχητικούς, σκεπτόμενους, συζητήσιμους και ανατρεπτικούς ανθρώπους. Αυτούς τους ανθρώπους συνήθως ο κόσμος για κάποιο λόγο τους φθονεί. Αυτό το κατά τη γνώμη μου ανεξήγητο φαινόμενο, μάλλον εξηγείται με μία φράση που του Albert Camus: «Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει».

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος στην πόλη;
Ένα σημείο στο λόφο του Υμηττού όπου φαίνεται η Ακρόπολη, το μεγαλύτερο μέρος της Αθήνας και η θάλασσα.

Αν ήσουν υπερήρωας ποια θα ήθελες να είναι η δύναμή σου;
Θα ήθελα να μπορώ να διακτινίζομαι σε χρόνο και τόπο. Τύπου αν είμαι έξω και νυστάζω να διακτινίζομαι στο κρεβάτι μου, να πηγαίνω ταξίδι σε άλλη Ήπειρο, χωρίς αεροπλάνα και βαπόρια. Να πηγαίνω πίσω ή μπροστά στο χρόνο, να μπορώ να βρεθώ σε συμπόσιο με τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα και να κάνω γκράφιτι με διαστημόπλοια σε σπηλιές, έτσι για να “καίω” τους ανθρώπους του σήμερα.

Ποια πιστεύεις ότι είναι η χειρότερη μορφή δυστυχίας;
Ο κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά τις καταστάσεις, για κάποιους ενώ όλα μπορεί να πηγαίνουν σχετικά καλά, μια κατάθλιψη αρκεί για να φέρει τεράστια δυστυχία. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως, η δυστυχία είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή του κάθε ανθρώπου και πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με όλα τα συναισθήματα.

Τι εκτιμάς περισσότερο στους φίλους σου;
Την εμπιστοσύνη.

Ποια είναι η δική σου ιδέα της τέλειας ευτυχίας;
Η ευτυχία είναι κάτι που πρέπει να χτίσουμε οι ίδιοι κατά βάση. Είναι μια εγκεφαλική κατάσταση όπου πρέπει να την καλλιεργήσουμε και να μάθουμε να εκτιμάμε τα απλά και τα καθημερινά στη ζωή.

Τι ετοιμάζεις αυτή την περίοδο;
Αυτή την περίοδο δουλεύω με τη μπάντα μου “Φουλ του Ρήγα”, ένα ιδιαίτερο mini album όπου θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα.

Μια ευχή για το 2021;
Να χρησιμοποιηθεί η επιστήμη και η τεχνολογία, υπέρ και όχι κατά της ανθρωπότητας και να μπορούν να αποκτούν όλοι οι άνθρωποι, πρόσβαση σε αυτά τα “κοινωνικά” αγαθά.

Bio
Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες μουσικές κυκλοφορίες όπως, το Mixtape “Moca Revolutionaries”, το “Reggae Community of Greece sings about Peace” , αφιέρωμα της Ελληνικής Reggae σκηνής στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Το cd Single “Καρδιά από Πάγο”, όπου κυκλοφόρησε από την 5th Season Records, σε συνεργασία με το Χρήστο “Λάγνη” Πανοηλία από τους ΝΤΠ και το Βαγγέλη Σερίφη από τους ΝΕΒΜΑ. Το “Καρδιά από πάγο” βρέθηκε 2 φορές στα Top 10 του MAD TV.
Το 2009 ξεκινά τη συνεργασία του με το Label των «Αντίξοων Παραγωγών» και τον Δημήτρη Πετσούκη των ιστορικών «FF.C». Μαζί ιδρύουν τη μπάντα «Έξοδος Κινδύνου». Το project τους “Χαρμολύπη 2” παντρεύει το Hip Hop με φυσικά όργανα όπως ο ταμπουράς, η τσαμπούνα, το βιολί, η κιθάρα και το μπάσο.
Την περίοδο 2015 – 2016 συνεργάζεται με τη Reggae band «Kilimanjaro» και προχωρούν μαζί σε έναν κύκλο συναυλιών με αφετηρία την επέτειο των γενεθλίων του Bob Marley στο Βοτανικός Live Stage.
Πλέον, ο Ρήγας έχει ιδρύσει με ένα σύνολο 6 μουσικών, το σχήμα «Φουλ του Ρήγα». Παρέα ταξιδεύουν με αρμονία ανάμεσα σε διάφορα είδη μουσικής όπως το Funk, η Ska, η Reggae, η Jazz, το Hip Hop και ο ευρύτερος χώρος της Rock. Μεταξύ άλλων έχουν κυκλοφορήσει τα cd single, “Τη νύχτα η πόλη”, “Τα παιδικά μας χρόνια” και το “Τώρα” του οποίου, το videoclip έχει γυριστεί στην Κούβα.

Social media

Φουλ του Ρήγα

-Η συνέντευξη δόθηκε στην παραγωγό του TOC-Radio Κατερίνα Κέντρου και στην εκπομπή Birdland, στο πλαίσιο της νέας δράσης TOC-hub, βήμα έκφρασης για νέους καλλιτέχνες