Συνέντευξη με τη μουσικό Ελένη Φυσέκη [TOC-hub μουσική]

Στο πλαίσιο της δράσης TOC-hub – κυψέλη νέων καλλιτεχνών γνωρίζουμε:
Ελένη Φυσέκη, Μουσικός

H Ελένη Φυσέκη απαντάει στις 35 ερωτήσεις του Προυστ.

1. Ποια είναι η δική σου ιδέα της τέλειας ευτυχίας;
Δεν ξέρω αν υπάρχει ευτυχία. Πολλοί λένε πως είναι οι καλές στιγμές, άλλοι πάλι λένε πως ευτυχία είναι να έχεις περισσότερες καλές μέρες από ότι κακές. Ακόμη και η ιδέα της ευτυχίας νομίζω αλλάζει όσο μεγαλώνουμε. Ίσως είναι το ιδεατό, αυτά που δεν μπορούμε να έχουμε. Και όταν περάσουν τα χρόνια ίσως να πιστέψουμε πως είναι η καλή παρέα και ένα καλό μπουκάλι κρασί. Κι ίσως αυτό να είναι το καλύτερο.

2. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου φόβος;
Έχω πολλούς φόβους και ο ένας έχει πολλά πόδια και κεραίες. Αλλά σε πιο σοβαρά τώρα ο πιο μεγάλος μου φόβος είναι τα ύψη, αν και αυτό μου βγαίνει κυρίως όταν οδηγώ. Πανικοβάλλομαι όταν το αυτοκίνητο μου είναι δίπλα σε γκρεμό και αποφεύγω αυτές τις διαδρομές. Σε ένα ταξίδι στην Ικαρία απλά σταμάτησα και παρέδωσα τα κλειδιά στον συνοδηγό.

3. Ποιο χαρακτηριστικό αποδοκιμάζεις περισσότερο στον εαυτό σου;
Την τεμπελιά.

4. Ποιο χαρακτηριστικό αποδοκιμάζεις περισσότερο στους άλλους;
Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά νομίζω η έλλειψη ενσυναίσθησης είναι από τα πιο άσχημα.

5. Ποιον ζωντανό άνθρωπο θαυμάζεις περισσότερο;
Γενικά προτιμώ τους πεθαμένους. Δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση ζωής ξαφνικά και να σε απογοητεύσουν. Με τους ζωντανούς πάλι, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

6. Ποια είναι η μεγαλύτερή σου δαπάνη;
Τώρα με την πανδημία είναι τα τσιγάρα, κρασιά και φαγητά.

7. Ποια είναι η ψυχική σου διάθεση τώρα;
Είμαι προσωπικά σε μια περίεργη συναισθηματική κατάσταση, όπως και πολλοί φίλοι. Διανύουμε την δεύτερη καραντίνα και συνειδητοποιώ πως είμαι απίστευτα πιο ήρεμη, σε σχέση με την πρώτη. Και ενώ αυτό είναι καλό, θεωρητικά, για την ψυχική μου υγεία από την άλλη με κάνει να φοβάμαι για το μέλλον. Οι άνθρωποι είμαστε ευπροσάρμοστα όντα. Μήπως άραγε θα συνηθίσουμε να ζούμε κλειδωμένοι μέσα; Μήπως στο τέλος θα ξεχάσουμε πως είναι η ζωή χωρίς αστυνομία στους δρόμους να ελέγχει τα χαρτιά μας; Γιατί είναι φανερό πως για κάποια πράγματα η πανδημία χρησιμοποιήθηκε σαν πρόφαση.

8. Ποια θεωρείς ως την πιο υπερεκτιμημένη αρετή;
Η τόλμη γιατί μπορεί να σε ωθήσει να κάνεις μαλακίες.

9. Σε ποιες περιπτώσεις λες ψέματα;
Στα ερωτηματολόγια

10. Τι δε σου αρέσει περισσότερο στην εμφάνισή σου;
Τα μάτια μου, γιατί είναι σαν κουμπιά.

11. Ποιον ζωντανό άνθρωπο απεχθάνεσαι περισσότερο;
Τον Τράμπ. Δεν αντέχω να βλέπω και τον ακούω. Είναι ένα πορτοκαλί ακροδεξιό κουνάβι. Απλά δεν μπορώ. Α τώρα που το σκέφτομαι θα προσθέσω και τον γνωστό Έλληνα Τσιρίδα πολιτικό. Ισχύει ότι έγραψα για τον Τράμπ, αλλά χωρίς το πορτοκαλί. Και θα προσθέσω και τον δήθεν ποιητή.

12. Ποια αξία σου αρέσει περισσότερο σ’ έναν άντρα;
Το χιούμορ.

13. Ποια αξία σου αρέσει περισσότερο σε μια γυναίκα;
Το χιούμορ.

14. Ποιες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιείς περισσότερο;
Ξεκάθαρα. Ναι μεν αλλά.

15. Τι ή ποιος είναι ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής σου;
Ο επόμενος.

16. Πότε και πού αισθανόσουν πιο ευτυχισμένη;
Είναι αρκετές οι φορές και δεν ζυγίζονται, οπότε θα αναφέρω δύο. Με το αγόρι μου στην παραλία, εγώ να γράφω εκείνος να παίζει με την Σούγκι την σκυλίτσα του και να πίνουμε μοχίτο. Ή σε ένα live και έβλεπα τον κόσμο από κάτω να χορεύει. Εδώ ταιριάζει κι αυτό που ανέφερα πιο πάνω. Αυτό που λένε κάποιοι. Ότι η ευτυχία είναι στιγμές. Οι στιγμές πάντως είναι αυτό που μένει.

17. Ποιο ταλέντο θα ήθελες να έχεις περισσότερο;
Θα ήθελα να μπορούσα να τραγουδάω.

18. Αν θα μπορούσες ν’ αλλάξεις κάτι περισσότερο στον εαυτό σου, τι θα ήταν;
Μπορώ να σκεφτώ τουλάχιστον 35 πράγματα. Αλλά κάποια δεν θα αλλάξουν ποτέ, σε αυτή την ηλικία πχ δεν θα ψηλώσω, όποτε με έχω αποδεχτεί. Σε κάποια άλλα πράγματα πάλι, προσπαθώ. Αλλά δεν θα γράψω λίστα, θα είναι μεγάλη…

19. Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά σου;
Υπάρχουν στιγμές που έχω αισθανθεί υπερήφανη για τον εαυτό μου, αλλά δεν ξέρω τι εννοούμε με τη λέξη κατόρθωμα, δεν νομίζω ότι έχω κάνει κάποιο κατόρθωμα.

20. Αν πέθαινες και ερχόσουν ως άνθρωπος ή ως ζώο, τι θα επέλεγες;
Αν κρίνω από το πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στα ζώα… άνθρωπος.

21. Πού θα ήθελες να ζεις;
Σε ένα χωριό της Ιρλανδίας με αγελάδες και ένα τσοπανόσκυλο για παρέα.

22. Ποιο από τα πράγματά σου θεωρείς ως θησαυρό σου;
Δεν έχω κάποιο υλικό θησαυρό.

23. Ποια πιστεύεις ότι είναι η χειρότερη μορφή δυστυχίας;
Αυτή τη στιγμή εμείς οι καλλιτέχνες απαγορεύεται δια νόμου να ασκούμε την τέχνη μας. Οπότε, για μένα προσωπικά είναι αυτή.

24. Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;
Να διαβάζω, να γράφω και να ακούω μουσική.

25. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που σ’ έχει σημαδέψει στη ζωή σου;
Μου λένε ότι είμαι φωνακλού. Δεν με πειράζει όμως. Αφού είμαι.

26. Τι εκτιμάς περισσότερο στους φίλους σου;
Την ειλικρίνεια τους και ότι θα μπορούσαν να είναι όλοι ρόλοι σε ταινίες. Έχω πολύ βλαμμένους φίλους και για αυτό τους αγαπώ.

27. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;
Χμ είναι πολλοί. Ισαάκ Ασίμοφ, Στανισλάβ Λεμ, Τέρυ Πράτσετ Φίλιπ Κ. Ντικ, Νιλ Γκέιμαν, Νικ Χόρνμπι, Ουμπέρτο Έκο, Λόβκραφτ, Πόε, Αγκάθα Κρίστι, πολλοί…

28. Ποιος είναι ο ήρωάς σου στα βιβλία;
Στο πρώτο μου βιβλίο «Το Φάλτσο μικρόφωνο» ήταν ένας ηχολήπτης που αναγκάζεται να γίνει ντετέκτιβ καθώς έχει εξαφανιστεί ο καλύτερος του φίλος. Στο δεύτερο βιβλίο «Το φόρεμα στο Υπόγειο» ήταν μια φιλόλογος που αρνείται να δεχτεί ότι ο θάνατος του άντρα της ήταν ατύχημα.

29. Με ποια ιστορική φιγούρα ταυτίζεσαι περισσότερο;
Δεν αισθάνομαι πως μπορώ να ταυτιστώ με κάποιον. Ειδικά με ιστορικές φιγούρες που έχουν ρόλο στην παγκόσμια ιστορία. Δεν πρόκειται να αλλάξω τον κόσμο. Όχι γιατί δεν θέλω, αλλά γιατί δεν μπορώ. Είναι καλό να ξέρουμε ποιοι ήμαστε πιστεύω, όπως και τι μπορούμε να κάνουμε. Δεν ξέρω αν βοηθά να ταυτίζεσαι με φανταστικούς ή πραγματικούς ήρωες. Γιατί έτσι δεν προσπαθείς να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, αλλά καταλήγεις να ζεις τη ζωή κάποιου άλλου, άρα μια ψευδαίσθηση.

30. Ποιοι είναι οι ήρωές σου στην πραγματική ζωή;
Υπάρχουν ήρωες ανάμεσα μας. Ένας που μπορώ να σκεφτώ είναι «Ο Άλλος άνθρωπος». Και αξίζει να τον βοηθήσουμε όλοι.

31. Ποια είναι τα αγαπημένα σου ονόματα;
Δράκος και υπάρχει και σε θηλυκό, Δρακούλα.

32. Τι δε σου αρέσει;
Οι μπάμιες και τα γλυκά του κουταλιού.

33. Για τι έχεις μετανιώσει περισσότερο;
Για πάρα πολλά που δεν θα ήθελα να παραδεχτώ δημοσία. Άσε που είναι τραγικά βαρετά. Αποτυχημένες σχέσεις, λάθος επαγγελματικές επιλογές και τα σχετικά.

34. Πώς θα ήθελες να πεθάνεις;
Λοιπόν, πρώτα από όλα θα ήθελα να πεθάνω ηλικιωμένη. Με φουλ ρυτίδες και μπαστούνι και μωβ μαλλί από το κομμωτήριο της Γιώτας στην γωνία. Θα ήθελα να συμβεί μια μέρα εκεί που θα περπατάω χαλαρή και ωραία σπρώχνοντας το καροτσάκι της λαϊκής από την οποία έχω μόλις αγοράσει μανταρίνια και όχι μήλα, γιατί τα μήλα θα με δυσκολεύουν στην μασέλα. Να είμαι στο δρόμο της επιστροφής γιατί έχω κανονίσει να πάω και για καφέ μετά, (ως γριά σκοπεύω να είμαι τρελά σουρτούκω και να πίνω όλη μέρα λικεράκια) και ξαφνικά ΓΚΝΤΟΥΠ να μου πέσει ένα πιάνο στο κεφάλι.

35. Ποιο είναι το μότο σου;
Δεν είχα ποτέ. Σύμφωνα με έναν φίλο μου, αυτό συνέβη γιατί βαριόμουν. Δεν το επιβεβαιώνω, αλλά ούτε και το αρνούμαι.

Mini bio
Η Ελένη Φυσέκη είναι μέλος των Lazytrains. Οι Lazytrains είναι ενεργοί εδώ και πολλά χρόνια στη μπλουζ σκηνή της Ελλάδας. Προτιμούν τις Live εμφανίσεις καθώς εμπνέονται από την επικοινωνία με το κοινό. Το «I don’t need to money» είναι το δεύτερο single τους μετά το «Τhe Sound Of the Blues” το 2018. Το 2021 θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Blues Challenge που διοργανώνει το European Blues Union στην Κρακοβία. Σε πείσμα των καιρών συνεχίζουν να παίζουν μουσική και να ονειρεύονται ένα κόσμο που τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, ένα κόσμο που η τέχνη ενώνει τους ανθρώπους και δεν είναι στο περιθώριο. #supportArtWorkers

Οι Lazytrains είναι οι :
Μαρία Ιωαννίδου, φωνή
Πέτρος Κουτρουμπής, κιθάρα
Λευτέρης Κάτσας, μπάσο
Ελένη Φυσέκη, drums

 

Contact Details
Follow Lazytrains at : https://www.facebook.com/Lazytrains
Follow on Instargam : https://www.instagram.com/lazytrains/

-Η συνέντευξη δόθηκε στην παραγωγό του TOC-Radio Κατερίνα Κέντρου και στην εκπομπή Birdland, στο πλαίσιο της νέας δράσης TOC-hub, βήμα έκφρασης για νέους καλλιτέχνες-