«ΠΛΑΤΟΝΩΦ» του Τσέχωφ – Kεντρική παραγωγή του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ με τον Μάξιμο Μουμούρη στον επώνυμο ρόλο.

Με κεντρική παραγωγή τον «ΠΛΑΤΟΝΩΦ» του Τσέχωφ με τον Μάξιμο Μουμούρη στον κεντρικό και επώνυμο ρόλο, να δεσπόζει στην κυρίως θεατρική περίοδο, ο προγραμματισμός συμπληρώνεται με ένα ολοκαίνουργιο έργο νέου Έλληνα συγγραφέα και με την επανάληψη του «ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ  – ΜΙΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ» με τον Τάκη Χρυσικάκο, που με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε στην κεντρική αίθουσα του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ.

«ΠΛΑΤΟΝΩΦ» του Αντον Παύλοβιτς Τσέχωφ

Το πρώτο έργο του μεγάλου Ρώσου είναι ένα κολοσσιαίο σε διάρκεια έργο, που αν παιχτεί ολόκληρο η διάρκεια του κρατάει πάνω από 8 ώρες.

Το έργο είναι η μήτρα όλων των κατοπινών μεγάλων έργων του Τσέχωφ, καθώς περιέχει πρόσωπα και καταστάσεις, που ο συγγραφέας διαπραγματεύτηκε στα διάσημα κατοπινά του έργα που έμειναν στην ιστορία. 

Το έργο για αυτούς ακριβώς τους λόγους παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και ήταν στα σχέδια του σκηνοθέτη Νίκου Καμτσή εδώ και χρόνια.

Φέτος λοιπόν θα πραγματοποιηθεί, καθώς οι καλλιτεχνικές και αισθητικές συνθήκες  ευνοούν το ανέβασμα του.

Μια καινούργια δραματουργική επεξεργασία, απολύτως βασισμένη στο πρωτότυπο θα δώσει την ευκαιρία για μια νέα ρηξικέλευθη παράσταση. Κείμενο- σκηνοθεσία Νίκος Καμτσής.

Στην σκηνή του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ θα στηθεί ο κήπος του αποθανόντος άδοξα στρατηγού Βοινίτσεφ –Σκηνικό – κοστούμια Μίκα Πανάγουκαι εκεί θα μαζευτούν μετά από ένα βαρύ Ρωσικό χειμώνα όλα τα πρόσωπα. 

Επίκεντρο ο γοητευτικός και προκλητικός επαρχιακός δάσκαλος Μιχαήλ Βασιλίεβιτς Πλατόνωφ, που θα τον αναλάβει ο Μάξιμος Μουμούρης. Γύρω του δόκιμοι και ταλαντούχοι ηθοποιοί, βασικοί συνεργάτες και από προηγούμενες συνεργασίες του Νίκου Καμτσή και του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ θα αναλάβουν τους άλλους ισάξιους ρόλους. 

Πραγματικά σ΄ αυτό το έργο και ειδικά στο κείμενο που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης, δεν υπάρχουν πρώτοι και δεύτεροι ρόλοι. Οι επαρχιακοί αριστοκράτες, που ξετυλίγουν τα πάθη τους στο κτήμα του Βοινίτσεφ και της γυναίκας του Άννας Πέτροβνα (Τζωρτζίνα Παλαιοθοδωρου),  είναι όργανα μιας ορχήστρας, που αποδίδει συναρπαστικά το συμπάν του Αντον Τσέχωφ και τον απελπισμένο κόσμο της προεπαναστατικής Ρωσίας.

Η διανομή δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο μπορούμε με σιγουριά να αναφέρουμε (αλφαβητικά)  τους ηθοποιούς που θα παίξουν και που είναι παλιοί και νέοι συνεργάτες του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ. Έτσι, εκτός από τον Μάξιμο Μουμούρη θα είναι: Θοδωρής Ελευθεριάδης, Λαμπρινή Θάνου, Γιάννης Ζέρβας, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδωρου, Ασημένια Παπαδοπούλου, Μαριάνθη Φωτάκη, ενώ ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής θα παίξει τον ρόλο του γιατρού Νικολάι Τριλέσκι.

Πρωτότυπη Μουσική: Κώστας Χαριτάτος

Φωτισμοί: Γιάννης Ζέρβας 

 

Ο «ΠΛΑΤΟΝΩΦ» θα κάνει πρεμιέρα στις 10 Νοεμβρίου στην κεντρική σκηνή του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ και θα παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 8.30 μμ.

Στην συνέχεια, τον Μάρτιο του 2024 ο Μάξιμος Μουμούρης μετά από δική του πρόταση, που αποδέχτηκε ο Νίκος Καμτσής, θα σκηνοθετήσει ένα έργο νέου Έλληνα συγγραφέα, που θα ανακοινωθεί σε λίγο καιρό. Εκείνο που μπορούμε να πούμε σήμερα -ένα χρόνο πριν- είναι ότι θα πρόκειται για ένα έργο με βαθειά διεισδυτική ματιά πάνω στα πράγματα της σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά την πανδημία. 

Ο Μάξιμος Μουμούρης αναλαμβάνοντας τον ρόλο του σκηνοθέτη, συνεργάζεται με τον συγγραφέα για το καλύτερο θεατρικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που θα τον δούμε να υπογράφει την σκηνοθεσία (θυμίζουμε τη σκηνοθεσία του και το θέαμα που παρουσίασε βασισμένο στην μουσική των Pink Floyd, ATOM HEART MOTHER, με τον Άκη Σακελλαρίου στο Ίδρυμα Κακογιάννη).

 

«ΤΑ ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ  – ΜΙΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ»

Η παράσταση που ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου και γνώρισε μεγάλη επιτυχία, θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. 

Οι δύο μορφές της Ελληνικής λαϊκής μουσικής και του Ρεμπέτικου, μέσα από την συγκλονιστική αφήγηση του Τάκη Χρυσικάκου και σε κείμενο του Λάμπρου Λιάβα θα ξυπνήσουν μνήμες και θα ξεδιπλώσουν σελίδες της πρόσφατης ιστορίας μας. Οι διηγήσεις και τα τραγούδια τους ξεκινάνε από την παλιά Σύρα του Μάρκου, για να καταλήξουν στον Πειραιά της εποχής του Μεσοπολέμου, όπου η σμυρναίικη σχολή παραχωρεί τη θέση της στο πειραιώτικο ρεμπέτικο. 

Σε μιαν εποχή κρίσιμη και μεταβατική για την Ελλάδα, με τους πρόσφυγες και τους εργάτες του λιμανιού να εξωθούνται στο περιθώριο, παρακολουθούμε τη μύησή τους στον κόσμο της «πιάτσας» και τη γεμάτη πάθος κι ένταση ζωή του ρεμπέτη, με την ιδιαίτερη ιδεολογία, τις αξίες και τα σύμβολά της.