Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ

Επτά χρόνια μετά την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το Άφτερλωβ, ο Στέργιος Πάσχος επιστρέφει με ένα ψυχολογικό θρίλερ και ήρωα έναν άνδρα σε κρίση μέσης ηλικίας που βυθίζεται στην ερωτική εμμονή. Έχοντας αποσπάσει το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 64ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου και 5 υποψηφιότητες στα Βραβεία ΙΡΙΣ 2024 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (σεναρίου, μουσικής,  α’ γυναικείου ρόλου, α’ ανδρικού ρόλου, β’ γυναικείου ρόλου),  ο Τελευταίος Ταξιτζής έρχεται στα θερινά σε διανομή Weirdwave.

Πρωταγωνιστούν: Κώστας Κορωναίος, Κλέλια Ανδριολάτου, Μαρίσσα Tριανταφυλλίδου, Έκτορας Λιάτσος.

Την αφίσα της  ταινίας σχεδίασε ο κομίστας και graphic designer Γιώργος Γούσης (Μαγνητικά Πεδία), που φιλοτέχνησε και ένα ειδικά αφιερωμένο artwork σε κόκκινο και άσπρο. Την μουσική υπογράφει ο Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy).

Η ταινία θα κάνει την αθηναϊκή πρεμιέρα της στον θερινό κινηματογράφο «Κάρμεν» την Τρίτη 25/6 (8.30 μ.μ.), παρουσία των συντελεστών οι οποίοι θα συνομιλήσουν με το κοινό.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Midnight Express. Το q&a συντονίζει ο κριτικός κινηματογράφου Άκης Καπράνος.

Trailer 

https://www.youtube.com/watch?v=TiVvonBQOTw

 ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Θωμάς, ένας πενηντάρης κατ’ ανάγκη ταξιτζής, ζει μαζί με τη γυναίκα του, Μαρία, και τον έφηβο γιο του, Τάσο. Έχει σπουδάσει φιλολογία και αγαπάει πολύ τη λογοτεχνία, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να ζήσει σύμφωνα με τις προσδοκίες που είχε από τον εαυτό του. Η αυτοκτονία ενός πελάτη φέρνει στην επιφάνεια τα απωθημένα του και τον βυθίζει στην ερωτική εμμονή. Ο ταξιτζής  ήρωας του Στέργιου Πάσχου (Κώστας Κορωναίος), υποστηρίζει πως δουλεύει νύχτα για να συλλέγει ιστορίες. Δεν θεωρεί εαυτόν «απλώς μεταφορέα», αλλά έναν «διαμορφωτή συνείδησης» που αφουγκράζεται τις ανάγκες του πελάτη. Όταν όμως γνωρίζει μια όμορφη κοπέλα (Κλέλια Ανδριολάτου) που σχετίζεται με τον αυτόχειρα πελάτη του, όλες οι βεβαιότητές του καταρρέουν, και η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχό του. Ο Στέργιος Πάσχος κινείται στην κόψη του ξυραφιού: στις γκρίζες ζώνες που διέπουν τις σχέσεις των ανθρώπων, στις ανεπαίσθητες αποχρώσεις της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας και ψυχολογίας, στις αντιφάσεις των προθέσεων και της συμπεριφοράς.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

 «Ξεκινώντας να γράφω τον «Τελευταίο Ταξιτζή», η πρόθεση μου ήταν να φτιάξω μια   ταινία   με   την   δομή   του   αστυνομικού   θρίλερ   αλλά   με   κεντρικό   θέμα   την υπαρξιακή αναζήτηση του πρωταγωνιστή. Το σκέφτομαι τώρα και γελάω. Αλίμονο αν μια ταινία πήγαινε ακριβώς όπως την σχεδίαζε κάποιος στο μυαλό του· μάλλον θα ήταν μια πολύ βαρετή ταινία. Κοιτάζοντας την ταινία τελειωμένη νιώθω πως τελικά φτιάξαμε μια πικρή μαύρη κωμωδία με στοιχεία θρίλερ για έναν άνθρωπο που παλεύει άτσαλα με το εσωτερικό του κενό και προκαλεί έτσι τον χαμό γύρω του. Ξέρω πως ο ήρωας αυτός μπορεί να ενοχλήσει αρκετά γιατί είναι κομμάτι μιας εποχής που τελειώνει αλλά και γιατί ζούμε σε μια εποχή που κρίνει χωρίς καμία διάθεση   να   καταλάβει.   Πιστεύοντας   όμως   σε   ένα   σινεμά   που   εξερευνά   και αποφεύγει   να   κουνήσει   το   δάχτυλο   ή   να   βγάλει   εύκολα   συμπεράσματα, προσπάθησα να δω  τον  Θωμά  και  τους υπόλοιπους χαρακτήρες της ταινίας, ως αυτό που είναι και να μην τους τοποθετήσω βολικά κάτω από κάποια ταμπέλα. Τα συμπεράσματα δικά σας».

Ο τελευταίος ταξιτζής (Ελλάδα, 2023, 114’)
Σκηνοθεσία: Στέργιος Πάσχος
Σενάριο: Στέργιος Πάσχος
Ηθοποιοί: Κώστας Κορωναίος, Κλέλια Ανδριολάτου, Μαρίσσα
Tριανταφυλλίδου, Έκτορας Λιάτσος, Γιώργος Ζιάκας,
Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης
Συμμετέχουν:
Λένα Μποζάκη, Μαρία Κυρώζη, Δανάη Νίλσεν, Φραγκίσκος Ξυδιανός
και ο Τάκης Βαμβακίδης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΑΛΙΑΡΗΣ
ΜΟΝΤΑΖ: ΣΤΑΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: THE BOY
CASTING: ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΞΥΔΙΑΝΟΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΛΙΑΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Α’ ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΗΧΟΛΗΨΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: RECTIFIER
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΟΥΡΑ
ΜΑΚΙΓΙΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΥΤΑ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ – ΜΙΞΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΟΥΣΙΑΚΗΣ
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΛΕΝΤΗ, ΜΙΝΑ ΝΤΡΕΚΗ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ, ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΟΣ
Η ταινία πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση
του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ σε
συμπαραγωγή με την ΕΡΤ ΑΕ και την υποστήριξη του
ΕΚΟΜΕ και είναι μια παραγωγή της FILMIKI PRODUCTIONS σε
συμπαραγωγή με την MARNI FILMS, READY2CAST και
BALTHAZAR FILMS.

INFO

Στους κινηματογράφους


https://www.youtube.com/channel/UCF9Dj8Vq2W1QIqbTS80SanQ
https://www.facebook.com/WEIRDWAVE.GR
https://www.instagram.com/weirdwavegr/