“Η Πόλη” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

 

Η Πόλη” της Λούλας Αναγνωστάκη

σε σκηνοθεσία του  Ένκε Φεζολλάρι

στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

 

 

Παίζουν:

Βάνα Πεφάνη, Βασίλης Αφεντούλης, Δημήτρης Μπούρας

 

Ειδικά Διαμορφωμένος Υπόγειος Χώρος

Παρασκευή – Σάββατο- Κυριακή

Από 5 Μαΐου

Ώρα έναρξης: 21.30

«Δεν ανήκω στους δημιουργούς που ακολουθώντας μια διαλεκτική διαδικασία συνθέτουν ένα έργο με ανάγλυφα αίτια και αιτιατά. Εγώ βλέπω μόνο το αποτέλεσμα»

Λούλα Αναγνωστάκη

 

Η παράσταση «Η Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι με την Βάνα Πεφάνη, τον Βασίλη Αφεντούλη και τον Δημήτρη Μπούρα, έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από Παρασκευή 5 Μαΐου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή.

Ο Ένκε Φεζολλάρι μετά την επιτυχημένη σκηνοθεσία του στην Παρέλαση και η Βάνα Πεφάνη μετά το Διαμάντια και Μπλούζ που έπαιξε δίπλα στις Τζένη Καρέζη και Ζωή Λάσκαρη, επιστρέφουν στην σημαντική Λούλα Αναγνωστάκη και στο εμβληματικό έργο της Πόλη, από την τριλογία της Πόλης.

 

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Η Πόλη.

Οι πόλεις, άλλοτε φρούρια και τώρα φυλακές, μνήμες, τόποι ερημωμένοι, τόποι μαρτυρίου και λύτρωσης,Η Ελισάβετ και ο Κίμων εγκαθίστανται σε μια πόλη που η Ελισάβετ ισχυρίζεται ότι γεννήθηκε, εκεί σε ένα διαμέρισμα ζουν και κάθε βράδυ καλούν έναν επισκέπτη.Τα παιχνίδια μνήμης και η παγίδα που στήνει το ζευγάρι στον καλεσμένο έχει το ίδιο μοτίβο, οριακά παιχνίδια υπαρξιακά και βίαια σαν ωρολογιακή βόμβα στα χέρια των προσώπων .Ένας αλληλοσπαραγμός και μια υπόσχεση ευτυχίας και διαφυγής από την πραγματικότητα αποτυπώνεται στο μονόπρακτο που παρακολουθεί ο Θεατής.Διαταραγμένες σχέσεις,η εισβολή του έξω κόσμου στο ήδη κλειστό νοσηρό τραυματισμένο κόσμο των Ηρώων ,η αδυναμία επικοινωνίας και η διαστρέβλωση των σχέσεων είναι τα συστατικά που συνθέτουν το περιβάλλον που δρούν τα πρόσωπα του έργου.

Τα τραύματα του πολέμου,του Εμφυλίου ,ο φόβος για την επανάληψη των οδυνηρών γεγονότων που βίωσαν οι πρωταγωνιστές του έργου και το παρόν μιας Πόλης πουν δεν έχουν θέση δημιουργεί και τους ωθεί σε επικίνδυνα παιχνίδια αναζήτησης ταυτότητας και μιας σύνδεσης παρελθόντος και μέλλοντος.Η πόλη νοσεί, τα ιερά και τα όσια έχουν καταρρεύσει, στις σύγχρονες Πόλεις τα βλέμματα είναι αποστασιοποιημένα, οι κάτοικοι στερημένοι , αποσιωπούν, φόβος και απόγνωση , η βία έχει ποτίσει τους κατοίκους, η Πόλη όχι μόνο θα σ ακολουθεί που λέει ο Καβάφης αλλά θα τραφεί από τη σάρκα σου, θα εισβάλλει και θα σε μετατρέψει σε Τέρας.Πως να νικήσεις την μοναξιά σου, το υπαρξιακό κενό, πως να αφήσεις την κραυγή σου σε ένα κόσμο αποστειρωμένο ,σε έναν κόσμο που ο ”Θεός” λείπει ; Οι Πόλεις δεν φλέγονται στο τέλος του έργου όπως σημειώνει η Λούλα, γιατί έχουν ήδη καεί..και εμείς στις στάχτες της ,εναπομείναντες μιας δυστοπίας που μας συμπεριλαμβάνει ως τους αποτυχημένους αυτής της ζωής να πορευόμαστε σε μια κοιλάδα απολεσθέντων στιγμών ευτυχίας και ονείρων ,αναζητώντας την αθωότητα σε ένα ήδη καμένο Κόσμο χωρίς επιστροφή.

Απρίλιος 2022,

Ένκε Φεζολλάρι

 

 

Υπόθεση Εργου:

Ο Κίμων και η Ελισάβετ στο διαμέρισμα ή, αν θέλετε, Εμείς σε κατάσταση Άμυνας. Η πόλη έξω από το διαμέρισμα ή, με άλλα λόγια, οι Άλλοι στην Επίθεση. Όσο ο διάλογος του ζευγαριού προχωρά αποσπασματικός, ελλειπτικός, αγωνιώδης, ένας διάχυτος φόβος ρευστοποιεί τα όρια και το «Τέρας», που μαίνεται απέξω, δεν είναι πια διακριτό, δεν εντοπίζεται και δεν ελέγχεται. Εντός, κάθε υποψία επικοινωνίας πνίγεται στην αμφισβήτηση, την εχθρότητα, τον εκφοβισμό. Οι σχέσεις συνύπαρξης με τον Φίλο κι ακόμα πιο βαθιά με τον Εαυτό, προκύπτουν βίαιες, στρεβλές, αδύνατες. Μόνη ελπίδα, κι εχέγγυο ψυχικής ισορροπίας, είναι να επαληθευτεί ο Άλλος στο πρόσωπο του επισκέπτη

Φωτογράφου. Όμως ο Άλλος δεν είναι παρά μια εκ των έσω αφήγηση, μια ύπαρξη διαμεσολαβημένη από τον τρόμο του ζευγαριού κι ο φοβισμένος Φωτογράφος δεν δύναται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ενός Αντιπάλου. Κι ωστόσο η κατάσταση είναι εμπόλεμη. Γιατί πως αλλιώς να δικαιολογηθεί η συστηματική βία που εφαρμόζεται από το κάθε πρόσωπο της παράστασης προς όλους τους άλλους με τη μορφή είτε της επίθεσης είτε της άμυνας; Πως αλλιώς μπορεί να εκληφθεί, μέσα από τα τρικ του Φωτογράφου, η εμπορευματοποίηση του πολέμου και η εξοικείωση με τα αποτελέσματά του; Πως αλλιώς μπορεί να επαληθευτεί το στήσιμο ενός παιχνιδιού-παγίδα που συνθλίβει αδιακρίτως όλους τους παίκτες του;

Η Λούλα Αναγνωστάκη έχει πει: «Δεν ανήκω στους δημιουργούς που ακολουθώντας μια διαλεκτική διαδικασία συνθέτουν ένα έργο με ανάγλυφα αίτια και αιτιατά. Εγώ βλέπω μόνο το αποτέλεσμα». Ένα αποτέλεσμα, ωστόσο, που όχι μόνο μας αφορά, αλλά μας εμπεριέχει.

 

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι

Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης

Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Δραματολόγος : Ναταλί Μηνιώτη

Ειδική σύμβουλος: Βίκυ Μαντέλη

Φωτογράφος: Γιώτα Εφραιμίδου

Επιμέλεια κομμώσεων: Κων/νος Σαββάκης

Ερμηνεύουν

Κίμων: Βασίλης Αφεντούλης

Ελισάβετ: Βάνα Πεφάνη

Φωτογράφος (διπλή διανομή): Δημήτρης Μπούρας και Ένκε Φεζολλάρι

 

 

ΗΜΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ : Πέμπτη 5/5 πρεμιέρα και μετα κάθε Παρασκευή Σάββατο Κυριακή στις 21.30

Μέχρι τέλος ΜαΐουΤιμές εισιτηρίων: 12 κανονικό, 10 φοιτητικό και ομαδικό, 6 ατέλειες και ανέργων

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Νταίζη Λεμπέση daisylempesi@hotmail.gr

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική Είσοδο: 12€ / Μειωμένο: 10€/Για ΣΕΗ, Θεατρολόγους, ΟΑΕΔ: 6€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:

MCF.GR

TICKETSERVICES.GR

******* ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ MCF Εθνική Τράπεζα ΧΟΡΗΓΟΣ MCF ΔΕΠΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ MCF PricewaterhouseCoopers ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

AthensHeart ΔΩΡΗΤΕΣ MCF KARANTZAS AND PARTNERS LAW FIRM

GRUPPO GEMELLO

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ MCF Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Σπίτι της Κύπρου -Μορφωτικό Γραφείο Κυπριακής Πρεσβείας Δήμος Αθηναίων EFFE-Europe for Festivals, Festivals for Europe LIKE- European Regions and Cities for Culture

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΜΚ ΕΡΤ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, KOSMOS COSMOTETV

NEWS 24/7 FOX NETWORKS GROUP

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΜΚ ΤΑΝΕΑ Ιn.gr Αθήνα 9,84 , Tvxs, The TOC.gr Το Ποντίκι Monopoli.gr, Culturenow.gr Pepper 96,6 fm Athens Voice Radio 102.5, ΣτοΚόκκινο 105,5, overfm 104,9 infowoman, infokinds, infokinds cy, oneman, Clickatlife.gr Onlytheater.gr, ΘΕΑΘΗΝΑΙ, noisy art& music social network, The GreekPlayProject, ForFree.gr, tetragwno.gr, mikrofwno.gr, topconsept.gr In2life.gr Artandpress.gr Artplay.gr Theatromania.gr Webmusic.gr Ng radio, Amagi.gr Boemradio.com, Κroma Magazine Theatermag.gr, Sinweb radio tocradio.gr citytag_the Athens guide, street radio, CityKidsGuide.com , travel4kids,kidsproject Οι θεατές, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων από δώδεκα (12) ετών και άνω,