Έρχονται οι Καλικάντζαροι! – Χριστούγεννα στο ΙΜΚ

Έκθεση Animation «Καλικάντζαροι» του Σπύρου Σιάκα & Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βάση την ταινία του Σπύρου Σιάκα

Δημιούργησε τον δικό σου Καλικάντζαρο
Οι Καλικάντζαροι του Σπύρου Σιάκα από τις 13 Δεκεμβρίου θα κυκλοφορούν ελεύθερα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Με την προσθήκη των δυνατοτήτων επαυξημένης πραγματικότητας δίνεται η δυνατότητα οργανικής ένταξης animation και 3d μοντέλων στα έργα που εκτίθενται στον φυσικό χώρο ως ολογράμματα με δυνατότητες αλληλεπίδρασης.
Η ιδέα για την αποτύπωση της ελληνικής λαϊκής παράδοσης με την τεχνική του
animation βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι εκφραστικές δυνατότητες του μπορεί να
αποτυπώσουν, εξαιρετικά, αόρατες δυνάμεις και μυθικά πλάσματα των λαϊκών ιστοριών.
Τα έργα της έκθεσης εμφανίζονται στην ταινία του Σπύρου Σιάκα «Καλικάντζαροι»
Βασικός στόχος της αισθητικής της ταινίας είναι να αξιοποιηθούν παραδοσιακές τεχνικές stop motion animation και ζωγραφικής σε περιβάλλον 3d animation σε ένα πρόγραμμα ανοικτού κώδικα, το blender 3d.
Ο Καλικάντζαρος, η ανάποδη και σκοτεινή πλευρά του κάθε του ανθρώπου σε συνδυασμό με την κριτική σκέψη, την επαναστατικότητα και τη διάθεση γνωριμίας του κόσμου από τους μαθητές, έρχεται να ξορκίσει τον φόβο για τον νεωτερισμό και να αναδείξει το επίκαιρο ζήτημα προσδιορισμού της ταυτότητας μας ως πολίτες σε ένα περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς.

Είσοδος Ελεύθερη για την Έκθεση

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Α. Προφορική Αφήγηση
Ξενάγηση στην έκθεση εικαστικών και πολυμέσων από την ταινία Καλικάντζαροι, η
οποία συνοδεύεται με προφορική αφήγηση εμπλουτισμένη με πολυμέσα αλληλεπίδρασης με την αφηγήτρια και με τα εκθέματα. Με το πέρας της αφήγησης τα παιδιά συμμετέχουν σε δύο βιωματικά εργαστήρια δημιουργίας του δικού τους Καλικάντζαρου με συγκεκριμένα φύλλα εργασίας και αξιοποίηση τεχνικών συμμετοχικής – ενεργητικής μάθησης.

Β. Εργαστήριο δημιουργίας χαρακτήρα 3d Animation
Τα παιδιά επεμβαίνουν με εύπλαστα υλικά (πηλό, πλαστελίνες κλπ) στους “ανθρώπινους” χαρακτήρες της ταινίας και τους μεταμορφώνουν σε τρισδιάστατους Καλικάντζαρους.

Γ. Εργαστήριο Θεάτρου Σκιών
Τα παιδιά δημιουργούν φιγούρες θεάτρου σκιών με βάση προβολή σε αυθεντικό μπερντέ αποσπάσματος της παράστασης καραγκιόζη που έστησαν οι μαθητές της ταινίας και την εμπειρία της αφήγησης που έχει προηγηθεί.

Δ. Φωτογραμμετρία – Φύλλα εργασίας
Στο τέλος της επίσκεψης γίνεται επίδειξη μιας τεχνικής μετατροπής ενός τρισδιάστατου αντικειμένου που βρίσκεται σε φυσικό χώρο, σε computer τρισδιάστατο μοντέλο (3d computer model).

Η επίδειξη συνοδεύεται από πληροφοριακό υλικό για την Φωτογραμμετρία. Επιπλέον θα δοθούν στην ομάδα επίσκεψης φύλλα εργασίας. που αξιοποιούνται σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ώστε να χρησιμοποιηθούν ελευθέρα σε αντίστοιχες δραστηριότητες καινοτόμων δράσεων.

Δευτέρα -Παρασκευή 10:30 – 12:30
Σάββατο και Κυριακή 11:30 – 13:30
Τιμή Εισιτηρίου για Σχολεία – Συλλόγους: 5€ ανά παιδί
Τιμή Εισιτηρίου για μεμονωμένους επισκέπτες: 7 € ανά παιδί
Κρατήσεις απαραίτητες

Επικοινωνία – Διοργάνωση – Κρατήσεις:
CHERRY TREE
production & creation
www.cherrytree.gr
Τηλ. 210 3450376 – 6978 409945
info.cherrytreeproduction@gmail.com