Η Καταπactή του Σωτήρη Δούβρη, συνεχίζοντας από το 2013 την πρωτοποριακή δουλειά πάνω στην άτυπη θεατρική και καλλιτεχνική εκπαίδευση, πραγματοποιεί νέα εργαστήρια θεατρικής και βιωματικής – λογοτεχνικής γραφής από τον Νοέμβριο με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών.
Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, προκύπτουν κείμενα, τα οποία είτε παρουσιάζονται από τους μαθητές της υποκριτικής (εργαστήρι θεατρικής γραφής), είτε προκύπτουν έντυπες εκδόσεις από γνωστό εκδοτικό οίκο (εργαστήρι βιωματικής γραφής).
Ο ιδρυτής της Καταπactής, Σωτήρης Δούβρης και καταξιωμένοι συνεργάτες στον χώρο του Θεάτρου και των Τεχνών επιχειρούν, για ακόμη μία χρονιά, να δημιουργήσουν μία μεγάλη καλλιτεχνική κοινότητα με στόχο τον εμπλουτισμό και την ενίσχυση δεξιοτήτων, γνώσεων και εμπειριών.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ (με τον Χάρη Μπόσινα)
Μάθε την τεχνική, γράψε το δικό σου έργο και δες το να γίνεται παράσταση!
Ο Χάρης Μπόσινας, με τεράστια πείρα στη συγγραφή επιτυχημένων θεατρικών έργων και τηλεοπτικών σεναρίων, παρουσιάζει στην Καταπactή έναν κύκλο μαθημάτων, θεωρητικό, αλλά και πρακτικό, για το πώς δομείται ένα θεατρικό έργο. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, μελετώνται οι βασικές αρχές και οι κανόνες που διέπουν ένα σενάριο και ένα θεατρικό έργο, καθώς και μία σειρά από σχετικά
θέματα:
Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε σκηνές διαλόγων ή μονολόγων;
Ποια η διαφορά ενός θεατρικού κειμένου με ένα τηλεοπτικό ή κινηματογραφικό σενάριο;
Πώς χτίζουμε έναν χαρακτήρα και πώς δίνουμε πληροφορίες στον θεατή;
Πότε ένα κείμενο είναι ολοκληρωμένο;
Στο σεμινάριο απαντώνται όλα τα παραπάνω, καθώς και άλλα ερωτήματα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία της συγγραφής. Παράλληλα, διερευνάται ο τρόπος που ενεργοποιούμε την έμπνευση και τη φαντασία, μέσα από απλές τεχνικές και πρακτική εξάσκηση. Βασικό στοιχείο η διάδραση ανάμεσα στα μέλη του εργαστηρίου και η ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ τους. Οι νέοι συγγραφείς που θα προκύψουν, θα έχουν την ευκαιρία να δουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους να ανεβαίνει σε κάποια σκηνή της Αθήνας, σε παραγωγή της Καταπactής. Τα σκηνικά, τα κοστούμια και οι φωτισμοί σχεδιάζονται από τους μαθητές των αντίστοιχων εργαστηρίων.
Το προηγούμενο διάστημα ανέβηκε το πρώτο έργο που προέκυψε από το περσινό τμήμα του εργαστηρίου θεατρικής γραφής, με τίτλο “ΕΠΑΝΑστάση” στο Athinact του Fakanas Art Music School σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Δούβρη.
Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το εργαστήριο τόσο δια ζώσης, όσο και online, μέσω Zoom.
Εισηγητής σεμιναρίου Χάρης Μπόσινας – Σύντομο Βιογραφικό
Σπούδασε Βιολογία στο Α.Π.Θ. και, στη συνέχεια, φοίτησε και αποφοίτησε με υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. Στα δέκα, και πλέον, χρόνια συγγραφικής του δραστηριότητας έχει δημιουργήσει πληθώρα έργων, τα οποία έχουν ανεβάσει καταξιωμένοι σκηνοθέτες, αλλά και ο ίδιος, όπως: «Η Οφηλία είναι έγκυος» (Επι Κολωνώ, Nixon, περιοδεία, σκηνοθεσία Χ. Μπόσινας), «Να γεννηθώ ή αλλάξατε γνώμη;» (Επι Κολωνώ, Βικτώρια, σκηνοθεσία Χ. Μπόσινας), «Λευτεριά στη Μήδεια» (Olvio, σκηνοθεσία Κώστας Φιλίπογλου), «Δουλειές με φούντες» (Αθηναΐδα, σκηνοθεσία Αντώνης Λουδάρος), «Μια ημέρα. Σήμερα» (Faust, σκηνοθεσία Χ. Μπόσινας). Επίσης, έχει δουλέψει στην τηλεόραση ως σεναριογράφος, επιμελητής σεναρίων, αλλά και ηθοποιός σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές: «Σ’ αγαπώ μ’ αγαπάς» MEGA, «Τύχη βουνό» ANT1, «Μια στιγμή, δυο ζωές» MEGA, «Ένας μήνας και κάτι» MEGA, «Οικογενειακές ιστορίες» ALPHA (επιμελητής σεναρίων), «Κάτι χωρισμένα παλικάρια» ΑΝΤ1, «Κάνε γονείς να δεις καλό» ΑΝΤ1.
Τέλος, έχει εργαστεί ως ηθοποιός και στο θέατρο, συνεργαζόμενος με πολλούς σκηνοθέτες όπως η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο Κώστας Φιλίππογλου, ο Βασίλης Νικολαΐδης, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, ο Θύμιος Καρακατσάνης, η Τατιάνα Λύγαρη, ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης κ.α. Αυτόν τον καιρό εργάζεται ως σεναριογράφος στην τηλεοπτική σειρά του Σκάι “Μόλις χθες” σε σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου
Ημερομηνίες εργαστηρίου θεατρικής γραφής
Από Δευτέρα 8/11/2021 και κάθε Δευτέρα 19:00-22:00
Κόστος διδάκτρων: 55€/μήνα
Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε δωρεάν μάθημα γνωριμίας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1/11/2021 στις 19:00.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ “ΑΠΟ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ”
Το νέο εργαστήρι λογοτεχνικής – βιωματικής γραφής της Καταπactής ξεκινάει τον Νοέμβριο με εισηγήτρια την Ειρήνη Δερμιτζάκη. Στόχος των εργαστηρίων είναι η ολοκλήρωση μιας συλλογής διηγημάτων, η οποία θα εκδοθεί από τις εκδόσεις «Εύμαρος». Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να διερευνήσουν τον συγγραφικό τους εαυτό, να ανακαλύψουν τις διαφορετικές φωνές στη γραφή τους, να βρουν τρόπους να ξεμπλοκάρουν τα εκφραστικά τους μέσα και να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες μυθοπλασίας.
Αναλυτικότερα, το εργαστήρι βιωματικής γραφής έχει ως αφετηρία τη συγγραφή βιωματικών ιστοριών και την ενασχόληση με τη ζωή και το έργο συγγραφέων του Θεάτρου και της Λογοτεχνίας και, μέσω ασκήσεων δημιουργικής γραφής, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν το προσωπικό τους ύφος, εστιάζουν στα θέματα που τους απασχολούν και αποκτούν μια χρήσιμη εργαλειοθήκη, ώστε να καταγράψουν τις δικές τους λογοτεχνικές ιστορίες.
Το εργαστήρι βιωματικής γραφής διεξάγεται διαδικτυακά, μέσω της εφαρμογής Zoom, με μαθητές από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.
Το εργαστήρι χωρίζεται στις εξής ενότητες:
Ανακαλύπτοντας τον συγγραφικό εαυτό, καταγράφοντας αναμνήσεις, συναισθήματα, ημερολογιακή γραφή.
Οι συγγραφικές φωνές στη δημιουργική γραφή.
Πλάθοντας χαρακτήρες.
Τα βασικά κλειδιά της μικρής φόρμας, ρυθμός, πλοκή και ατμόσφαιρα στο διήγημα
Ανακαλύπτοντας τα θέματα που απασχολούν την ομάδα. Προσωπικό, κοινωνικό και πολιτικό στη δημιουργική γραφή.
Δημιουργικό μπλοκάρισμα και τεχνικές ξεκλειδώματος της δημιουργικότητας
Επιλογή θέματος, συγγραφή διηγημάτων, δημιουργία συλλογής διηγημάτων.
Η τέχνη της επιμέλειας, διορθώνοντας τον εαυτό μας
*Σε λίγους μήνες εκδίδεται η πρώτη συλλογή διηγημάτων που προέκυψε από το τμήμα λογοτεχνικής – βιωματικής γραφής της προηγούμενης χρονιάς με προσωρινό τίτλο “Ένα αυτοκίνητο-δρόμος”
Εισηγήτρια Ειρήνη Δερμιτζάκη – Σύντομο Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1982 στη Σητεία. Σπούδασε Θέατρο στην Ελλάδα, και Κινηματογράφο στο Λονδίνο. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημιουργική Γραφή στο πανεπιστήμιο Teesside University της Βρετανίας. Τα έργα της «Ορνιθοφοβία» και «Αντζελέτα και Ετελβίνα» (υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Βρετανίας) έχουν ανέβει σε θέατρα του Λονδίνου. Έχει βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα, Βρετανία και Αυστραλία. Συνεργάστηκε με ιστολόγια και περιοδικά λογοτεχνίας και έχει, επίσης, γράψει κείμενα για το ραδιόφωνο, για comics και σενάρια για ταινίες μικρού μήκους. Το 2017 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Αυτό που δεν γνωρίζω ακόμα» από την Anima Εκδοτική. Διηγήματά της έχουν εκδοθεί σε συλλογές από γνωστούς εκδοτικούς οίκους. Έχει, επίσης, συμμετάσχει στο συλλογικό μυθιστόρημα «Η κατάρρευση» από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Το νέο της μυθιστόρημα «Γεννημένος Λούζερ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος. Διδάσκει δημιουργική γραφή σε Ελλάδα και εξωτερικό, τόσο ως συνεργάτιδα οργανισμών, όσο και ως freelancer Creative Writing Mentor. Αυτό το διάστημα, εργάζεται ως σεναριογράφος στην τηλεοπτική σειρά του ALPHA «Άσε μας ρε μαμά», σε σκηνοθεσία Πιέρρου Ανδρακάκου.
*Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την λογοτεχνική – βιωματική γραφή, ακούστε την συνέντευξη της Ειρήνης Δερμιτζάκη για το συγκεκριμένο εργαστήρι ακολουθώντας το παρακάτω link: https://katapacti.gr/2-i-eirini-dermitzaki-kai-i-viomatiki-grafi-tis/
Ημερομηνίες εργαστηρίου “Από τη μνήμη στη συγγραφή”
Από Πέμπτη 11/11/2021 και κάθε Πέμπτη 19:00-21:00
Κόστος διδάκτρων: 65€/μήνα
Η συλλογή διηγημάτων που θα προκύψει, θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις “Εύμαρος”
Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής:
Email: info@katapacti.gr
T.: 216 80 96 448
Κορομηλά 19 – Αθήνα (Ν. Κόσμος)