ΔΤ θέατρο Φούρνος – Early Bird viva έως 15/9 – ‘Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας’ της Μαρίας Σάββα

«Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας»: Ένα οδικό ταξίδι γεμάτο εκπληκτικά και σουρεαλιστικά pit stops, με χαρακτήρες που αιωρούνται στο όριο της φαντασίας και της οικειότητας.  

H παράσταση, μετά από την επιτυχημένη πορεία της την περασμένη σεζόν, παρουσιάζεται στο θέατρο «Φούρνος» από 2 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου 2023, κάθε Δευτέρα 8:30 μμ και Τρίτη 9:00 μμ.

Η Εταιρεία θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ, συνεχίζοντας την έρευνα ανάπτυξης της μικρής φόρμας στο θέατρο, παρουσιάζει τη σύνθεση διηγημάτων της βραβευμένης συγγραφέως Samantha Schweblin [Σαμάνθα Σβέμπλιν]. Τα διηγήματα επιλέχτηκαν από το βιβλίο της “Mouthful of Birds”, η αγγλική μετάφραση του οποίου έχει τιμηθεί με το Man Booker International Price 2019. Η μετάφραση, η δραματουργία και η σκηνοθεσία είναι της Μαρίας Σάββα.

Η Samantha Schweblin, το έργο της οποίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τους ‘ΠΑΙΚΤΕΣ’, χτίζει πυκνούς και παράξενους κόσμους, διερευνώντας την ψυχολογία των ανθρώπινων σχέσεων και τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη και ερμηνεύουμε τον πολιτισμό, με κοφτερά δόντια και χιούμορ. Οι ιστορίες της καταφέρνουν να διαλύσουν τους αποδεκτούς κανόνες της κοινωνίας και να μας κάνουν να αναρωτηθούμε πώς θα μπορούσαμε να περιηγηθούμε στην ηθική χωρίς αυτούς και γιατί τους αποδεχθήκαμε κάποτε.

***

Κριτικές για την παράσταση – αποσπάσματα

«…Τα διηγήματα, όλα ιδιαίτερα και καθηλωτικά, δραματοποιούνται υπέροχα αναπαραστατικά, συναρπαστικά από την σκηνοθέτιδα Μαρία Σάββα […] Εντυπωσιαζόμαστε από τη σκηνική δράση και παρουσίαση κάθε ιστορίας […] Η ποίηση της εικόνας ενώνεται με εκείνη του λόγου, οι λεκτικοί συμβολισμοί οπτικοποιούνται, το χρώμα, οι ήχοι ξεχύνονται και μας παρασέρνουν, μας μυούν σε αυτή τη άλλη εκδοχή της πραγματικότητας. Οι ερμηνείες [των ηθοποιών] μας αιχμαλωτίζουν και συνταράσσουν, προβληματίζουν και λυτρώνουν […] Ένα εξαιρετικά καινοτόμο θέαμα, μια αριστοτεχνικά δοσμένη σύλληψη του συγγραφικού έργου και προσαρμογής του σε θεατρική παράσταση, μια εμπειρία θέασης που παρέχει απλόχερα ανεξάντλητο και πολύτιμο υλικό μέσα από μονοπάτια απόκρημνα και δαιδαλώδη….»

Έλλη Διακογιάννη, θέατρο.gr, 6/5/23

https://shorturl.at/uFJTY

 

«Η σκηνοθεσία της Μαρίας Σάββα άκρως ευρηματική. Έχτισε σκηνές όπου ο προβληματισμός συνυπάρχει με τη κωμική πλευρά των γεγονότων, σκηνές όπου το θρίλερ φλερτάρει με το χιούμορ. Οι ηθοποιοί, ο Λευτέρης Καταχανάς, η Αιμιλία Κεφαλά, ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και η Μαρία Σάββα κέντησαν υποκριτικά τους ρόλους τους… Μπράβο στην θεατρική ομάδα ‘‘Παίκτες’’…»

Σταύρος Ξηντάρας, KontraNews, 24/05/23

https://shorturl.at/kuGO3

 

«…Οι πέντε εφαπτόμενες ιστορίες έχουν ως συνδετικό κρίκο τη βία, οικογενειακή, κοινωνική, έμφυλη κυρίως, με μόνιμο θύμα τη γυναίκα. […] Η σκηνοθεσία χειρίζεται ευφυώς το έργο […] με αποκορύφωμα την τελευταία ιστορία, τη «Βαριά βαλίτσα του Μπεναβίδες» […] που σκηνοθετήθηκε έντεχνα. Το κύριο πλεονέκτημα της παράστασης, πέραν των πιο πάνω, είναι οι καλές ερμηνείες των ηθοποιών…»

Λέανδρος Πολενάκης, ΑΥΓΗ, 24/4/23

https://shorturl.at/cjpG8

 

Samantha Schweblin, συγγραφέας

Η Samantha Schweblin έχει χαιρετιστεί ως μια από τις μεγαλύτερες Αργεντινές διηγηματογράφους των τελευταίων δεκαετιών. Με το ξεχωριστό ταλέντο της να συνδυάζει τον σουρεαλισμό με τo συναίσθημα, η ευφυής συγγραφέας συνθέτει ιστορίες που βρίσκονται κάπου ανάμεσα σε μικροσκοπικά μυστήρια και παραμύθια. Η Schweblin μέσα από αυτές αναρωτιέται αν είμαστε αρκετά δυνατοί για να κοιτάξουμε τα σκοτεινά πράγματα στον κόσμο. 

«Οι αδερφοί Γκριμμ και ο Φραντς Κάφκα επισκέπτονται την Αργεντινή, στις σκοτεινές χιουμοριστικές ιστορίες της Samantha Schweblin για ανθρώπους που έχουν γλιστρήσει μέσα από ρωγμές ή έχουν πέσει από τρύπες σε εναλλακτικές πραγματικότητες», γράφει για το έργο της ένας από τους σπουδαιότερους διηγηματογράφους παγκοσμίως, ο JM Coetzee [Τζον Μάξγουελ Κούτσι, Nobel 2003].

«Οι ιστορίες της Schweblin συγκεντρώνουν έναν κόσμο στον οποίο οι πολιτισμένοι υποχωρούν συνεχώς και το να είσαι άνθρωπος σημαίνει να ζεις σε μια κατάσταση απόγνωσης». [The New Yorker]

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Η δραματουργία εστιάζει στους δεσμούς των προσώπων, στη σύνδεση αλλά και στην αλληλεξάρτηση. Η Schweblin αναμετριέται με την επιθυμία να αγαπήσει, με την μητρότητα και την πατρότητα, με το τραύμα του παιδιού, με τη διαφορετικότητα -δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα θέματα- και τα αναδεικνύει με μια φρέσκια ματιά. Η σκηνοθεσία αναδεικνύει την ατμόσφαιρα του μυστηρίου των σχέσεων μέσα από εικόνες που καθρεφτίζουν τον κάθε χαρακτήρα, ο καθένας στο δικό του προσωπικό βάθρο. Τέσσερις ηθοποιοί εναλλάσσουν ρόλους, η αφήγηση γεννά παράξενες μορφές, που μεταλλάσσονται σε εικόνες οι οποίες προκύπτουν μέσα από σωματικούς και λεκτικούς αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών και υποδεικνύουν τους κρυμμένους συμβολισμούς. Video-προβολές ενσωματώνονται στην κάθε ιστορία προσθέτοντας τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την εξέλιξή της και λειτουργούν συμπληρωματικά με την θεατρική δράση». [Μαρία Σάββα]

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας

Συγγραφέας: Σαμάνθα Σβέμπλιν (από τη συλλογή διηγημάτων: Mouthful of birds)

Μετάφραση – δραματουργία – σκηνοθεσία: Μαρία Σάββα

Διασκευή: Μαρία Σάββα με τη συμβολή της ομάδας

Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Καραθάνου

Φωτισμοί: Ναυσικά Χριστοδουλάκου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αιμιλία Κεφαλά

Ηθοποιοί: Λευτέρης Καταχανάς, Αιμιλία Κεφαλά, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σάββα

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ:

https://www.facebook.com/PAIKTESTheatreCompany

https://www.facebook.com/mar.savva

Info

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 110 λεπτά (+διάλειμμα)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Κάθε Δευτέρα ώρα 20:30 και Τρίτη ώρα 21:00

Από 2 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου 2023

Εισιτήρια:

Στη Viva και στο ταμείο του θεάτρου ΦΟΥΡΝΟΣ (τηλ: 210 6460 748)

14€ (κανονικό), 12€ (άνω των 65 ετών), 10€ (φοιτητικό), 8€ (άνεργοι, αμεα, ατέλειες σπουδαστών & ηθοποιών)

Προπώληση εισιτηρίων μέσω Viva:

https://www.viva.gr/tickets/theater/desmoi-istories-anoikeias-kathimerinotitas-1/

Early Bird: Προσφορά στις τιμές εισιτηρίων στη Viva έως 15 Σεπτεμβρίου 

Κανονικό: 12€ (αντί 14€). Άνω των 65 ετών: 10€ (αντί 12€). 

Φοιτητικό: 8€ (αντί 10€). Ανέργων, αμεα, ατέλειες (σπουδαστές & ηθοποιοί): 6€ (αντί 8€)

Θέατρο Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168, ΤΚ 11472 Αθήνα, τηλ: 2106460748

https://goo.gl/maps/brP2QqXJbUZ4QsXXA