“Απλά και Διαφορετικά” ένας οδηγός για παιδιά ΑΜΕΑ

Απλά και Διαφορετικά – συνταγές μαγειρικής σε διαφορετική διάσταση – Εκδόσεις Υδροπλάνο

Το βιβλίο «Απλά και Διαφορετικά» -συνταγές μαγειρικής σε διαφορετική διάσταση- είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Απλά και Διαφορετικά», το οποίο αποτυπώνει με διαφορετικό τρόπο 26 συνταγές μαγειρικής, μιας και το προηγούμενο μπλε περιείχε συνταγές
αρτοζαχαροπλαστικής.

Μια.. Διαφορετική Προσέγγιση Συνταγών

Η λογική των συνταγών είναι το "Comfort Food”. Η πρωτοτυπία του βιβλίου βρίσκεται στο γεγονός ότι παρουσιάζονται βήμα-βήμα με σκίτσα και κείμενο τα υλικά, τα σκεύη και η διαδικασία των συνταγών, καθιστώντας πιο εύκολη την ανάγνωση και κατανόηση κάθε συνταγής.

Τα Είδη των Υλικών

Τα υλικά είναι απλά και υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι όπως και σε κάθε απομακρυσμένο νησί ή χωρίο, ενώ οι συνταγές βασίζονται στην πυραμίδα της σύγχρονης μεσογειακής διατροφής που απεικονίζεται στο τέλος του βιβλίου.  Για την παρασκευή τους δεν απαιτείται χρήση ζυγαριάς και δοσομετρητών, ώστε όλοι να έχουν κίνητρο να μαγειρέψουν και να φτιάξουν κάτι σπίτι τους!

Η Έμπνευση

Η ιδέα προέκυψε από τον τρόπο που λειτουργούν και σκέφτονται οι μαθητές του συγγραφέα. Μαθητές με Αναπηρία  (νοητική υστέρηση και αυτισμό) και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, ενός δημόσιου Ειδικού Σχολείου στην Αθήνα.

Κοινωνικά Μνήματα Βάσει των Χρωμάτων

Στο βιβλίο δεν υπάρχουν ιδιαίτερα χρώματα για να δημιουργεί μια ασφάλεια και οικειότητα στον αναγνώστη. Επίσης, είναι έτσι δομημένο ώστε να περνά διάφορα μηνύματα. Μετά το μπλε χρώμα στο πρώτο βιβλίο, ου συμβολίζει το χρώμα του αυτισμού, το κίτρινο  χρώμα στο δεύτερο βιβλίο στο εξώφυλλο συμβολίζει την δράση και θέλει να μας βάλει όλους στην κουζίνα να κάνουμε κάτι! Τα δυο κόκκινα πρόσωπα είναι το σήμα της νοητικής υστέρησης που συμβολίζει ένα άτομο με νοητική υστέρηση και ένα δεύτερο που το βοηθά και το στηρίζει. Η σημασία της οικογενειακής συνάθροισης και του τρόπου ζωής τονίζεται με ιδιαίτερη σημασία στην Διατροφική Πυραμίδα στο τέλος του βιβλίου.

Ένα Εκπαιδευτικό Εργαλείο

Ενώ είναι ένα βιβλίο για την απόλαυση της μαγειρικής από τον καθένα από μας, μπορεί να λειτουργήσει και εκπαιδευτικά αναπτύσσοντας τις δεξιότητες των μαθητών και παρέχοντας πληροφορίες γύρω από τα τρόφιμα και την επιστήμη τους.