13 ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

5-15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

SAVE THE DATE!

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (Athens Avant-Garde Film Festival), ο αγαπημένος θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, επιστρέφει από τις 5 έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2024 φιλοδοξώντας να αναδείξει ό, τι πιο φρέσκο και καινοτόμο συμβαίνει στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Το 13 ο ΦΠΚΑ θα διεξαχθεί στις δύο αίθουσες της Ταινιοθήκης, ενώ επιλεγμένα προγράμματα του θα παρουσιαστούν και online στη διεύθυνση online.tainiothiki.gr .

Γεμάτο έμπνευση και νέες ιδέες, το Φεστιβάλ επιστρέφει τον Δεκέμβριο με ένα νέο Διαγωνιστικό Τμήμα, το Reframing Images, το καθιερωμένο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα αλλά και την αγαπημένη ενότητα «Αποκατεστημένες και υπέροχες» (Restored and Beautiful). Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει συναρπαστικά αφιερώματα σε δημιουργούς που θα ανακοινώνονται σταδιακά τους επόμενους μήνες -ανάμεσά τους ένα αφιέρωμα σε αβάν γκαρντ γυναίκες δημιουργούς.

ΝΕΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ –REFRAMING IMAGES
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Μαρία Κομνηνού και η ομάδα του Φεστιβάλ, με χαρά ανακοινώνουν το ολοκαίνουργιο διαγωνιστικό τμήμα με τίτλο Reframing images, το οποίο θα προβάλλει πρώτες ή δεύτερες ταινίες μεγάλου μήκους και ταινίες μικρού και μεσαίου μήκους (χωρίς περιορισμό) δημιουργών απ’ όλον τον κόσμο. Στο πλαίσιο του νέου αυτού διαγωνιστικού τμήματος, στο 13 ο ΦΠΚΑ, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεργάζεται με την ARTWORKS, η οποία μέσα από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), θα υποστηρίξει φέτος το ARTWORKS Best Film Award – Βραβείο ARTWORKS Καλύτερης Ταινίας, με χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ που θα συνοδεύσει τη βράβευση σε κινηματογραφιστή ή κινηματογραφίστρια για μια ταινία η οποία θα εντάσσεται στο είδος του πρωτοποριακού ή πειραματικού κινηματογράφου και η οποία θα διαγωνίζεται στη 13η έκδοση του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας. Η ARTWORKS δημιουργήθηκε το 2017 με πρωτοβουλία και ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με σκοπό να αποτελέσει γόνιμο πεδίο δράσης για τους Έλληνες καλλιτέχνες. Κεντρική της δραστηριότητα συνιστά το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) μέσα από το οποίο έχει απονείμει μέχρι σήμερα χρηματικά βραβεία σε 390 άτομα που δραστηριοποιούνται στις εικαστικές τέχνες, την κινούμενη εικόνα, τον χορό και την επιμέλεια εικαστικών εκθέσεων, σε αναγνώριση των ατομικών ικανοτήτων τους. Η ανανεωμένη ομάδα του 13ου ΦΠΚΑ, υποδέχεται με μεγάλη χαρά τη νέα αυτή συνεργασία και ανυπομονεί να παρουσιάσει στο κοινό του ταινίες που εκπλήσσουν με τη ματιά τους. Σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ- ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Παράλληλα, στο καθιερωμένο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του ΦΠΚΑ, το Φεστιβάλ συνεργάζεται και φέτος με την εταιρεία AUTHORWAVE η οποία προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες post-production ύψους 10.000 ευρώ για την επόμενη ταινία του/της δημιουργού που κερδίζει το πρώτο βραβείο. Η Authorwave είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται με επιτυχία στον χώρο του Post-production (Post-production, Authoring, Dubbing, Subtitling, DCP mastering). Αποτελεί σταθερό και πολύτιμο υποστηρικτή του Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να αναφερθεί πως, φέτος, ο νικητής ή η νικήτρια του βραβείου του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, εξασφαλίζει αυτόματα την διανομή μίας εβδομάδας της ταινίας του στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Ακολουθήστε τους λογαριασμούς Instagram και Facebook της Ταινιοθήκης της Ελλάδος για περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα του 13ου ΦΠΚΑ (Athens Avant-Garde Film Festival) που θα γίνουν τους προσεχείς μήνες.